8 درصد دانشجویان کشور به طور مستمر سیگار می کشند، رشد مصرف قلیان در دختران دانشجو از پسران پیشی گرفت

به گزارش وبلاگ سفر به کانادا، بنابر اعلام معاون وزیر علوم، با 8 درصد مصرف سیگار به شکل مستمر بین دانشجویان کشور روبرو هستیم؛ آمار مصرف قلیان به دلیل مصرف تفننی بیش تر از سیگار است و رشد مصرف قلیان در دختران دانشجو از پسران پیشی گرفته است.

8 درصد دانشجویان کشور به طور مستمر سیگار می کشند، رشد مصرف قلیان در دختران دانشجو از پسران پیشی گرفت

به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی وبلاگ سفر به کانادا، یکی از انواع پرتکرار آسیب های اجتماعی، استعمال دخانیات و مواد ممنوعه است؛ همچنان که ناهنجاری استعمال دخانیات در جامعه وجود دارد، این پدیده در جامعه دانشگاهی هم بروز پیدا نموده است؛ در نگاه اول شرایط استعمال دخانیات در جامعه رو به افزایش به نظر می رسد اما اظهارنظر در این باره، احتیاجمند استناد به آمارهای موثق و پژوهش های مستند است؛ این پژوهش به طور دقیق در سازمان امور دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری صورت گرفته است.

نتایج این پژوهش نشان داده که با مصرف سیگار به شکل مستمر بین دانشجویان کشور روبرو هستیم؛ آمار مصرف قلیان به دلیل مصرف تفننی بیشتر از سیگار است. اما میزان مصرف الکل بین دانشجویان زیاد نیست.

یکی دیگر از بحث هایی که در حوزه سازمان امور دانشجویان مطرح می گردد، موضوع دانشجویان غیرایرانی و بین المللی و دانشجویان خارجی بورسیه و نقدها و سوالاتی است که در این باره مطرح می گردد. درباره این مسائل با مجتبی صدیقی معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و رئیس سازمان امور دانشجویان گفت وگو نموده ایم. صدیقی همچنین دارای مدرک دکتری مهندسی مکانیک از دانشگاه یومیست انگلستان و عضو هیات علمی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر است.

در گفت وگو با مجتبی صدیقی معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و رئیس سازمان امور دانشجویان می خوانید:

لایه های مختلف زیست دانشجویی در تمامی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور برای چهارمین بار آنالیز می گردد

پایش آسیب های اجتماعی دانشجویی در طرح سیمای زندگی دانشجویان

احصا آمار مصرف دخانیات بین دانشجویان تمامی دانشگاه ها

8 درصد دانشجویان کشور به طور مستمر سیگار می کشند

منع استفاده از دخانیات در فضا و ساختمان های آموزشی

مصرف قلیان بین دانشجویان دانشگاه های کشور از سیگار بیشتر است

رشد مصرف قلیان در دختران دانشجو از پسران پیشی گرفت

آمار مصرف الکل بین دانشجویان بسیار کم است

سیاست نظام برای بازشدن درب دانشگاه های کشور روی دانشجویان غیرایرانی و بین الملل

4 هزار نفر از 40 هزار دانشجوی خارجی در دانشگاه های کشور توسط ایران بورسیه شده اند

بیش از 90 هزار دانشجو در طرح سیمای زندگی شرکت کردند

فارس: طرح سیمای زندگی دانشجویی در حوزه زیست دانشجویی در تمامی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور به طور گسترده اجرا شده تا بازتابی از لایه های مختلف زیست دانشجویی را احصا کند و برای تصمیم گیری به مراجع ذیربط ارائه نموده است. شرایط آخرین دوره این طرح چگونه بود؟

صدیقی: 3 دوره طرح سیمای زندگی برگزار شده است و اجرای دوره چهارم این طرح در بهمن و اسفند ماه سال 98 ابلاغ شد که باید از دانشجویان نظرسنجی انجام گردد تا بتوانیم به طور منظم حال و هوای دانشجویان و لایه های مختلف زیست دانشجویی در تمامی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور را پایش کنیم.

طرح سیمای زندگی دانشجویی، بازتابی از لایه های مختلف زیست دانشجویی در تمامی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور را احصا و برای تصمیم گیری به مراجع ذیربط ارائه می نماید

خوشبختانه در دوره سوم طرح سیمای زندگی بیش از 90 هزار دانشجو شرکت کردند. در این طرح به موضوع آسیب های اجتماعی هم پرداخته شد و نظر ما این است که باید طرح های مداخله ای را برای پیشگیری از آسیب ها بیشتر کنیم.

پایش آسیب های اجتماعی دانشجویی در طرح سیمای زندگی دانشجویان

فارس: یکی از موضوعاتی که در طرح سیمای زندگی به آنها پرداخته می گردد، موضوع آسیب های اجتماعی بین دانشجویان دانشگاه های کشور است، یکی از آسیب های اجتماعی رایج بین دانشجویان مصرف دخانیات است، در نتیجه این پایش ها، چه آماری از مصرف دخانیات بین دانشجویان بدست آمده است؟

صدیقی: در طرح سیمای زندگی به موضوع آسیب های اجتماعی هم پرداخته شد و از پرسش شوندگان درباره آسیب های اجتماعی دخانیات و مواد ممنوعه پرسش شد.

طبق آمار به دست آمده تعیین شده که در مجموع آمار مصرف دخانیات و مواد ممنوعه بین دانشجویان کشور به نسبت متوسط آمار عمومی جامعه کمتر است؛ اما در شرایط فعلی با حدود 8 درصد مصرف سیگار به شکل مستمر بین دانشجویان کشور روبرو هستیم. در این مورد باید به این نکته توجه داشت که آمار مصرف مستمر با آمار مصرف تفننی تفاوت دارد؛ گاهی مصرف به صورت تفننی است مانند مصرف قلیان که آمار مربوط به این بخش بیشتر است.

8 درصد دانشجویان کشور به طور مستمر سیگار می کشند و آمار مصرف قلیان به دلیل مصرف تفننی بیشتر از سیگار است

اما آنچه که مرتب مصرف می گردد در حوزه سیگار، همان آمار حدود 8 درصد بین دانشجویان دانشگاه های کشور است.

منع استفاده از دخانیات در فضا و ساختمان های آموزشی

فارس: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سازمان امور دانشجویان چه اقدامی برای کنترل و پیشگیری از مصرف دخانیات در دانشگاه ها انجام داده اند و برای این موضوع چه برنامه ای برای آینده در دستور کار است؟

صدیقی: کاری که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سازمان امور دانشجویان درباره جلوگیری از مصرف دخانیات بین دانشجویان دانشگاه های کشور انجام داده اند، در واقع کنترل مصرف دخانیات بین دانشجویان در دانشگاه ها است، به طوری که طرح دانشگاه عاری از دخانیات را در فضاهای دانشگاهی به ویژه در فضاهای سربسته مطرح کردیم که مصرف دخانیات در دانشگاه ها کنترل گردد. در این باره تاکید شده که نباید دخانیات در فضاهای دانشگاهی مصرف گردد.

همچنین به طور کلی کوشش بر این است که مصرف در حوزه دانشگاه ها در فضاهای آموزشی و ساختمان های آموزشی انجام نگردد. فعلا در گام اول منع مصرف در ساختمان های آموزشی اعلام شده و دانشگاه ها از طرح دانشگاه عاری از دخانیات استقبال نموده اند. سال جاری هم کوشش بر این خواهد بود که طرح دانشگاه عاری از دخانیات و طرح پیشگیری از مصرف دخانیات در دانشگاه ها را که تا به امروز به شکل مداخله ای به دانشگاه ها اعلام نموده بودیم را به صورت کامل تر پیگیری و اجرا کنیم.

مصرف قلیان بین دانشجویان دانشگاه های کشور از سیگار بیشتر است

مصرف قلیان بین دانشجویان کشور از سیگار بیشتر است و همچنین رشد افزایش مصرف قلیان در دختران دانشجو بیشتر از پسران است

فارس: در طرح سیمای زندگی دانشجویی، درباره مصرف قلیان بین دانشجویان کشور چه شرایطی احصاء شده است؟

صدیقی: متاسفانه آمار رشد مصرف قلیان بین دانشجویان دانشگاه های کشور بیشتر بوده است؛ به ویژه در حوزه دختران رشد مصرف قلیان از پسران بیشتر بوده است. باید به این نکته توجه کرد که سطح مصرف با رشد مصرف متفاوت است و به طور کلی سطح مصرف قلیان در دختران دانشجو از پسران دانشجو کمتر است و رشد مصرف در دختران بیشتر گزارش شده است.

مصرف قلیان بین دانشجویان دانشگاه های کشور ممکن است حتی بیشتر از سیگار هم باشد.

آمار مصرف الکل بین دانشجویان زیر یک درصد است

فارس: در طرح سیمای زندگی دانشجویی، درباره مصرف الکل بین دانشجویان کشور چه شرایطی احصاء شده است؟ دراین باره آمار مصرف چیست؟

صدیقی: آمار مصرف الکل بین دانشجویان بسیار کم است. معمولاً آمارهای ما در این بخش ها به یک درصد هم نمی رسد و آمارها زیر یک درصد است.

4 هزار نفر از 40 هزار دانشجوی خارجی در دانشگاه های کشور توسط ایران بورسیه شده اند

فارس: یکی دیگر از بحث هایی که در حوزه سازمان امور دانشجویان مطرح می گردد، موضوع دانشجویان غیرایرانی و بین المللی و دانشجویان خارجی بورسیه است، در حال حاضر شرایط در این زمینه چگونه است؟

صدیقی: طبق سیاست گذاری های صورت گرفته 1.8 درصد از کل دانشجویان کشور باید دانشجویان غیرایرانی و بین المللی باشند که جذب می شوند و تا به امروز از عدد یک درصد عبور نموده ایم و به آمار 40 هزار دانشجوی غیرایرانی و بین المللی در کشور رسیده ایم که این تعداد دانشجو در دانشگاه های زیرمجموعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی تحصیل می نمایند.

1.8 درصد از کل دانشجویان کشور باید دانشجویان خارجی باشند که هم اکنون 40 هزار دانشجوی غیرایرانی تحصیل می نمایند و حدود چهار هزار نفر آنها بورسیه ایران شده اند

از این تعداد دانشجوی غیر ایرانی و بین المللی در کشور، تعداد 3 هزار و 771 دانشجو، بورسیه و مابقی غیر بورسیه و شهریه پرداز هستند. دانشجویان غیر ایرانی و بین المللی در کشور از 170 کشور مختلف هستند که در 43 دانشگاه و مرکز دانشگاهی و در 562 رشته تحصیلی در ایران تحصیل می نمایند. در بین دانشجویان غیر ایرانی و بین المللی مشغول به تحصیل در کشور، 34 درصد در مقطع کارشناسی، 50 درصد در مقطع کارشناسی ارشد و 16 درصد در مقطع دکترا مشغول به تحصیل هستند.

سیاست نظام برای بازشدن درب دانشگاه های کشور روی دانشجویان غیرایرانی و بین الملل

فارس: طبق برنامه های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، افزایش تعداد دانشجویان غیرایرانی و بین المللی در دانشگاه های کشور از برنامه های جدی است و دانشگاه ها سیاست هایی را برای جذب بیشتر دانشجویان غیر ایرانی ، اجرا نموده اند، در این میان بعضی معتقدند برای تحقق این هدف در عمل دانشجویانی در ایران بورس می شوند که کشور چندان احتیاج جدی به جذب دانشجوی خارجی در این رشته ها ندارد و در این برنامه، رویکرد کمیت بر کیفیت ارجحیت پیدا نموده است. در این باره چه نظری دارید؟

صدیقی: در مجموع تعداد دانشجویان خارجی که در دانشگاه های ایران بورس شده اند خیلی کم است. از بین 40 هزار دانشجوی خارجی که در دانشگاه های ایران تحصیل می نمایند حدود 3 هزار دانشجو بورسیه شده اند و مابقی این دانشجویان با هزینه شخصی خود در ایران مشغول به تحصیل هستند به این معنی که در واقع به نوعی به دانشگاه ها یاری مالی هم می نمایند. همه کشورها تبادلات فرهنگی و ارتباطات بین المللی دارند؛ همچنین سیستم آموزش عالی کشور در جهان، قابل قبول، معتبر و آبرومند است و با جذب دانشجوی خارجی به بیان این موضوع یاری می گردد؛ علاوه بر این، با ارتباطات فرهنگی که داریم می خواهیم پیغام انقلاب اسلامی را به همه ابلاغ کنیم. بنابراین از هر جهتی که به موضوع حضور دانشجویان غیرایرانی و بین المللی در دانشگاه های کشور نگاه کنیم یک سرمایه گذاری است و باید به این مسئله توجه داشته باشیم.

در رنکینگ های بین المللی دانشگاه ها، تعداد دانشجویان بین المللی یکی از شاخص های جهانی ارزیابی دانشگاه ها است و دانشگاه هایی که امکان حضور دانشجویان بین المللی را دارند در جهان بهتر شناخته می شوند؛ وقتی دانشگاهی در جهان بهتر شناخته گردد، می تواند ارتباطات بین المللی خود را به امتیازها و روابط علمی بهتر تبدیل کند.

نظام به این بحث رسیده که درب های دانشگاه های کشور باید به روی دانشجویان دیگر کشورها هم باز باشد و بتوانیم هم آموزش عالی خود را به جهان ارایه کنیم و هم پیغام انقلاب اسلامی را به جهان منتقل کنیم

اگر در مجموع شرایط به موضوع حضور دانشجویان غیرایرانی و بین المللی در دانشگاه های کشور نگاه کنیم، نظام به این بحث رسیده که درب های دانشگاه های ما باید به روی دانشجویان کشورهای دیگر هم باز باشد و بتوانیم هم آموزش عالی خود را به جهان ارایه کنیم و هم پیغام انقلاب اسلامی را به جهان منتقل کنیم. از نظر من در مجموع این قضیه، نوعی سرمایه گذاری است و همان طور که پیش از این گفتم تعداد تعداد دانشجویان خارجی که در دانشگاه های ایرانی بورسیه شده اند کم و در حد مورد احتیاج است.

همچنین درصدد هستیم که پذیرش دانشجویان بورسیه خارجی را کاهش و پذیرش با دریافت شهریه را افزایش دهیم.

بعضی رشته های بدون متقاضی دانشگاه های کشور، بین دانشجویان خارجی هوادار دارد

فارس: علاوه بر این، بعضی معتقدند در بعضی رشته ها که اقدام به جذب دانشجوی غیرایرانی و بین المللی در دانشگاه های کشور به صورت بورسیه می گردد، احتیاج واقعی برای این کار نیست؛ به این معنی که اساسا جذب دانشجوی خارجی بورسیه در بعضی رشته ها مورد احتیاج نیست اما به دلیل رویکرد کلی انجام می گردد.

ظرفیت بعضی رشته های دانشگاهی به دلیل عدم تمایل داوطلبان داخلی و ایرانی خالی می ماند؛ در حالیکه برخ از این رشته ها بین دانشجویان خارجی هوادار دارند

صدیقی: در بعضی مواقع ظرفیت برای رشته هایی در دانشگاه ها وجود دارد اما داوطلبان داخلی و ایرانی تمایلی برای حضور در آن رشته ها ندارند و به طور اتوماتیک آن رشته های بدون متقاضی جمع آوری می گردد؛ گاهی هم دانشجوی بین المللی که به کشور وارد می گردد، اعلام می نماید که متقاضی حضور در آن رشته های بدون متقاضی است و دانشگاه ها هم حضور دانشجویان بین المللی در رشته های بدون متقاضی استقبال می نمایند. ممکن است بعضی رشته ها در داخل کشور متقاضی نداشته باشد و بین دانشجویان خارج از کشور هوادار داشته باشند.

دانشجویی که حاضر است با هزینه شخصی خود برای تحصیل به کشوری دیگری برود و با حضور در ایران به دانشگاه های کشور شهریه پرداخت کند، حتما بازار کار کشور خود را دیده که تصمیم گرفته چه رشته ای بخواند تا در آینده پیروز باشد. بنابراین ما به این موضوع ورود نمی کنیم.

انتهای پیغام/

منبع: خبرگزاری فارس

به "8 درصد دانشجویان کشور به طور مستمر سیگار می کشند، رشد مصرف قلیان در دختران دانشجو از پسران پیشی گرفت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "8 درصد دانشجویان کشور به طور مستمر سیگار می کشند، رشد مصرف قلیان در دختران دانشجو از پسران پیشی گرفت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید