برترین راه پیشگیری از بروز علائم حساسیت به بوی عطر ؛ خوشبوهای پردردسر!
به گزارش وبلاگ سفر به کانادا، اگر با بوی عطر یا خوشبوکننده سردرد می شوید یا عطسه می کنید، ممکن است یکی از میلیون ها نفری باشید که به برخی عطرها حساسیت دارند. در این مطلب گفت وگوی خبرنگاران با دکتر عاطفه فخاریان، فوق تخصص ریه را درباره آلرژی و ارتباط عطرها با آلرژی و چگونگی مصرف آن ها را می خوانید.
وبلاگ سفر به کانادا - یکتا فراهانی: عطرها همان قدر که می توانند در ما احساس خوشایند ایجاد نمایند گاهی نیز می توانند مسائلی در پی داشته باشند. اگر پس از قرار گرفتن در معرض عطرها یا ادکلن های قوی دچار سردرد، مسائل تنفسی یا بثورات پوستی می شوید ممکن است به آن ها حساسیت داشته باشید.
نتایج تحقیقی از دانشگاه جورجیای غربی نشان می دهد حدود 30 درصد از افراد مورد آنالیز، محصولات معطر را تحریک نماینده می دانند. کسانی که آسم یا حساسیت به مواد شیمیایی دارند نیز ممکن است عطرهای قوی را به علت علائم آلرژی زایی که ایجاد می نمایند مشکل ساز بدانند.
برخلاف گرده گل و گیاه و درختان، عطرها و رایحه ها آلرژن نیستند؛ بلکه تحریک نماینده هستند. اما این بدان معنا نیست که نمی توانند علائم آلرژی زایی مانند عطسه، سرفه یا سردرد در پی داشته باشند.
زمینه آلرژی ارثی است
دکتر عاطفه فخاریان، فوق تخصص ریه و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی در خصوص آلرژی و حساسیت به مواد حساسیت زای مختلف می گوید: اغلب آلرژی ها و حساسیت ها در فصل بهار بیشتر خود را نشان می دهند و علاوه بر آلرژی فصلی، افراد زیادی از علائم آلرژی به مواد مختلف رنج می برند. افراد آلرژیک زمینه آلرژی را از پدر یا مادر خود به ارث می برند که آتوپی (Atopy) نامیده می گردد.
این پزشک متخصص ادامه می دهد: به نوزادانی که با زمینه آلرژی به جهان می آیند آتوپیک (Atopic) گفته می گردد. پوست این بچه ها در دوران نوزادی (اغلب در هفته اول و دوم) خیلی خشک است یا جوش های کوچکی روی گونه های خود دارند.
دکتر عاطفه فخاریان، فوق تخصص ریهکاهش زمینه آلرژی در کودک با شیر مادر
به گفته دکتر فخاریان، اگر نوزاد هنگام تولد تا 6 ماه اول عمر خود با شیر مادر تغذیه گردد و مادر هم انواع مختلف مواد غذایی (به استثنای شیر گاو و محصولات آن) را مصرف کند، احتمال بروز آلرژی های تنفسی و پوستی در او کم خواهد شد. درواقع اینگونه کودک با پروتئین هایی که در بدن مادر و شیر او ساخته شده در تماس است.
دکتر فخاریان در ادامه بیان می نماید: زمینه آلرژی در سال های بعد زندگی به صورت اگزما در نواحی چین های گردن، آرنج، پوست پشت زانوها و علائم تنفسی مانند آبریزش بینی و سینوزیت و آسم، خود را نشان می دهد.
عوامل تشدید نماینده آلرژی
پیش از اینکه به عوامل تشدید نماینده آلرژی بپردازیم، برای درک بهتر موضوع، آلرژی را در افراد مستعد مانند ظرف در نظر بگیریم؛ وقتی این ظرف با مواد آلرژن یا آلرژی زا پر شد، ظرف سرریز می گردد و علائم آلرژی خود را نشان می دهد. در حقیقت یعنی هرچه مواد آلرژی زا در محیط بیشتر باشد و به فرد دارای زمینه آلرژی نزدیک تر، علائم آلرژی هم بیشتر خود را نشان خواهد داد.
دکتر فخاریان در خصوص عوامل تشدید نماینده آلرژی شرح می دهد: وقتی کودکی با زمینه آلرژی رشد می نماید و به بزرگسالی می رسد، علاوه بر مواد غذایی آلرژی زا سایر عوامل نیز آلرژی وی را تحریک می نمایند. به عنوان مثال، آلرژن هایی مانند گرده های گل، ذرات معلق در هوا، بوها و دودها، عطرها و همه موادی که به وسیله استشمام وارد سیستم تنفسی شوند، سبب تحریک دستگاه تنفسی و بروز علائم حساسیت می شوند.
این فوق تخصص ریه در ادامه درباره کاهش علائم آلرژی در فرد نیز می گوید: اگر فرد از مواد و عوامل حساسیت زا دوری کند، آلرژی تحریک نمی گردد و طبیعتا علائمی نیز برای فرد نخواهد داشت.
برترین راه پیشگیری از بروز علائم آلرژی
به گفته دکتر فخاریان، خیلی از افراد در فصل بهار مبتلا به سردرد همراه با نوعی احساس گیجی، آبریزش بینی، عطسه، سرفه و خلط در گلو می شوند که آلرژی بهاره یا فصلی نامیده می گردد و باید توجه داشته باشیم که برترین راه پیشگیری از بروز علائم آلرژی این است که تا حد امکان از آلرژن ها دوری کنیم. مثلا فرد در خانه به خصوص در اتاق خواب گل نگه ندارد یا در معرض دود سیگار نباشد، از نگهداری حیوانات خانگی اجتناب و بعلاوه از مصرف خوشبونماینده ها، عود، اسپری و عطرها خودداری کند.
ارتباط عطرها با آلرژی و چگونگی مصرف آن ها
مصرف عطرها با توجه به مواد تشکیل دهنده و ساختارشان ممکن است مسائلی برای افراد ایجاد کند. البته افرادی که زمینه آلرژی ندارند معمولا در این باره نیز مسئله ای نخواهند داشت. در صورت بروز مشکل، نوع مشکل هر فرد هم ممکن است متفاوت باشد. مثلا برخی ها دچار سردرد و احساس سنگینی در سر می شوند. در حالی که حساسیت عده ای با خارش یا عطسه و سرفه همراه خواهد بود.
معمولا بعد از استفاده کوتاه مدت از عطرها متوجه حساسیت خود به آنها می شویم. بنابراین اگر بعد از مصرف عطر و ادکلن ها علائمی را در بدن خود دیدیم یا حس کردیم بهتر است آن محصول را کنار بگذاریم تا حساسیتمان تشدید نگردد. سایر مواد آرایشی و بهداشتی، به ویژه محصولات مرتبط با چشم و صورت، نیز می توانند زمینه های بروز حساسیت را در افراد مستعد فراهم نمایند.
اگر بعد از یک تا دو هفته از زمان آغاز مصرف محصول خاصی، علائم تنفسی، آبریزش بینی، سرگیجه یا سردرد نداشته باشیم یعنی آن محصول برای ما حساسیت زا نیست. ولی با مشاهده هرگونه علائمی باید مصرف را قطع کنیم و محصول را کنار بگذاریم. این روش استفاده شامل همه عطرها، اسپری ها و کرم های آرایشی می گردد.
به این نکته نیز توجه داشته باشیم که افراد مبتلا به آلرژی فصلی، نباید در فصل آلرژی عطر یا محصولات آرایشی تازه را تست نمایند یا از آنها استفاده نمایند تا بتوان درباره آلرژی زا بودن محصول تشخیص درست داد.
منبع: همشهری آنلاین