طرز تهیه غذای کره ای ساده جاجانگمیون یا نودل با سس لوبیای سیاه
به گزارش وبلاگ سفر به کانادا، جاجانگمیون (Jajangmyeon) یا نودل با سس لوبیای سیاه ، غذایی بر پایه نودل است که اصالتی کره ای-چینی دارد. این غذا در عین پرطرفدار بودن، بسیار ساده است و سریع تهیه می گردد. دلیل نامگذاری اش به نودل سیاه، به اصلی ترین جزء طعم دهنده این غذای خوشمزه کره ای برمی گردد؛ یعنی همان سس غلیظی که لوبیای سیاه را در خود دارد و روی نودل ریخته می گردد.
این غذا تزیین خاص دیگری ندارد، البته ممکن است افراد بسته به سلیقه خود از گوشت مربع مربع خرد شده و سبزیجات هم برای آراستن آن استفاده کنند. مزه تند و شیرین نودل جاجانگمیون، آن را تبدیل به غذایی محبوب در سراسر کره کرده است. همینطور با توجه به اینکه حجم این غذای ارزان قیمت زیاد است، به خوبی یک وعده کامل غذایی به حساب می اید. جاجانگمیون را با استفاده از چاپستیک می خورند و در اصل شما این غذا را زیاد نمی جوید، بلکه هورت می کشید که در روش خوردن غذاهای کره ای اشکالی هم ندارد.
غذای دیگری که بسیار مشابه جاجانگمیون است، جاجانگباپ (Jjajangbap) نام دارد. این غذا نیز ترکیبی از سس لوبیای سیاه به علاوه برنج کته است. تنها کافی است بعد از آماده کردن سس لوبیای سیاه به ترتیبی که آموزش می دهیم، آن را در انتهای کار کنار برنج کته ریخته و سرو کنید. جاجانگباپ را هم با کیمچی و ترشی ترب می توان مصرف کرد.
مواد لازم برای تهیه جاجانگمیون
- نودل مخصوص جاجانگمیون 1 بسته
- گوشت گاو یا گوساله خرد شده به صورت مربع مربع 500 گرم
- ترب سفید کره ای یا ژاپنی خرد شده به صورت مربع مربع 1 فنجان
- کدو خرد شده به صورت مربع مربع 1 فنجان
- سیب زمینی، پوست کنده و خرد شده به صورت مربع مربع 1 فنجان
- پیاز خرد شده به مربع های درشت 1 و نیم فنجان
- روغن گیاهی (روغن زیتون یا روغن های مورد علاقه دیگر) 3 قاشق غذاخوری
- چانجانگ chunjung یا رب لوبیای سیاه کره ای سه چهارم فنجان به علاوه 1 قاشق غذاخوری
- پودر نشاسته سیب زمینی 2 قاشق غذاخوری (این پودر را با یک چهارم فنجان آب و 1 قاشق چایخوری شکر در یک کاسه کوچک ترکیب کنید و کنار بگذارید)
- روغن کنجد برشته شده 1 قاشق چایخوری
- خیار سبز رشته رشته خرد شده (به منظور تزیین) نصف فنجان
طرز تهیه جاجانگمیون کره ای
مرحله یک
ماهیتابه (یا در صورت در دسترس بودن وُک wok) را روی گاز قرار بدهید، زیرا آن را روشن کنید تا گرم شود. سپس 1 قاشق غذاخوری روغن گیاهی را به آن اضافه کنید و گوشت قرمز خرد شده را به مدت 4 الی 5 دقیقه تفت بدهید. وقتی سطح گوشت قهوه ای و طلایی و گوشت ترد شد آن را از روی حرارت بردارید.
مرحله دو
در صورتی که در ماهیتابه چربی وجود دارد آن را تخلیه کنید.
مرحله سوم
حالا ترب سفید را در همان ماهیتابه همراه گوشت اضافه کرده و به مدت 1 دقیقه تفت بدهید.
مرحله چهار
سیب زمینی، پیاز و کدوی خرد شده را اضافه کنید و به مدت 3 دقیقه دیگر آنها را تفت بدهید تا زمانی که ظاهر سیب زمینی ها شفاف شود.
مرحله پنج
مواد داخل ماهیتابه را به اطراف آن ببرید و وسط آن فضای خالی ای ایجاد کنید.
مرحله شش
دو قاشق غذاخوری روغن گیاهی به جای مانده را وسط ماهیتابه بریزید. سپس یک چهارم فنجان، سس لوبیای سیاه را آنجا ریخته و به مدت یک دقیقه آن را با استفاده از قاشقی چوبی هم بزنید تا سرخ شود.
مرحله هفت
حالا تمام مواد داخل ماهیتابه را با هم مخلوط کنید و اجازه بدهید اندکی تفت ببینند.
مرحله هشت
دو فنجان آب را به ماهیتابه اضافه کنید و اجازه بدهید تا مواد داخل آن همراه آب جوش بیایند. سپس، درب ماهیتابه را بگذارید و حدود ده دقیقه اجازه بدهید تا مواد بپزند.
مرحله نُه
درب ماهیتابه را بردارید و برای امتحان کمی از مزه سیب زمینی و ترب را بچشید. در صورتی که پخته بودند می توانید ترکیب نشاسته و آب و شکر را کم کم اضافه کنید و هم بزنید تا زمانی که کامل با باقی مواد ترکیب شده و غلیظ شده باشد.
مرحله 10
روغن کنجد را به این ترکیب اضافه کنید و سپس ماهیتابه را از روی گاز بردارید.
مرحله 11
حالا باید نودل را آماده کنید. قابلمه ای بزرگ را از آب پر کرده و روی گاز قرار بدهید تا جوش بیاید. نودل ها را با آب اضافه کنید و طبق دستور پشت بسته بندی منتظر بمانید تا دم بکشند. 5 دقیقه به این منظور کافی است. سپس آن را زیر آب سرد بگیرید و چند دقیقه منتظر شوید تا آبش کشیده شود.
مرحله 12
برای سرو کردن جاجانگمیون مقداری از نودل ها را داخل ظرف مخصوص (بهتر است کاسه باشد) بریزید و مقدار لازم از سس لوبیای سیاه را روی آن خالی کنید.
مرحله 13
برای تزیین از برش های نازک خیار استفاده کنید. می توانید همراه این غذا یک کاسه کیمچی یا ترشی ترب زرد میل کنید.
تاریخچه کوتاهی از جاجانگمیون کره ای
سابقه تهیه و مصرف جاجانگمیون در کشور کره با مهاجران اصالتا چینی ای گره خورده است که در دهه 1880 به این کشور وارد شدند. جاجانگمیون یا نودل سیاه، در اصل نتیجه تلاش هایی بود که این مهاجران برای کسب درآمد و گذران زندگی در کره جنوبی به خرج دادند. غذایی که از شاندونگ چین تا سئول مرکز کره جنوبی راه درازی را پیموده است و تا همین اواخر یک خوردنی اشرافی به شمار می آمد که عده زیادی توان تهیه و صرف هر روزه اش را نداشتند.
مثلا در دهه 1980 جاجانگمیون به مقدار ای اهمیت داشت که غذای نورچشمی کره ای ها برای اعیاد و جشن های خصوصی و خانوادگی بود. اگر تولد کسی فرا می رسید یا کسی از دانشگاه فارغ التحصیل می شد، مهمان کردن دیگران به یک کاسه جاجانگمیون در نزدیکترین غذاخوری شهر اوج ولخرجی بود.
این روزها هرچند نودل سیاه کره ای دیگر تنها غذای مخصوص مهمانی های خانوادگی و رویدادهای مهم زندگی افراد نیست، اما همچنان روز 14 آوریل که روز سیاه نام دارد موقعیتی خاص برای صرف جاجانگمیون شمرده می شود. در این روز مجردها همراه دوستانشان غذاهای خاصی را می خورند که یکی از واجب ترین آنها جاجانگمیون است.
با این غذای کره ای ساده بیشتر آشنا شوید
آیا می توان به جای سس لوبیای سیاه از سس سویا استفاده کرد؟
برای داشتن جاجانگمیونی که طعم اصیل کره ای بدهد حتما باید از سس لوبیای سیاه استفاده کنید. با این حال، می توانید سس سیاه را با انواع سس های دیگر هم جایگزین کنید. بهترین جایگزین سس هوی سین(hoisin) چینی است که به لحاظ طعم و غلظت مشابه سس لوبیای سیاه است.
همینطور سس میزو و سس سویا هم از دیگر جایگزین های احتمالی هستند. در هر حال اگر خواستید از سس دیگری برای جاجانگمیون استفاده کنید حتما نوعی را انتخاب کنید که کم نمک باشد.
آیا می توان جاجانگمیون را با برنج سرو کرد؟
بله. در واقع در این صورت نام این غذا دیگر جاجانگمبون نخواهد بود، بلکه به آن جاجانگباپ می گویند.
نودل جاجانگمیون و سس لوبیای سیاه را از کجا تهیه کنیم؟
با توجه به اینکه نودل جاجانگمیون نقش بسیار مهمی در مزه این غذا دارد پیشنهاد می کنیم حتما آن را از فروشگاه هایی که مواد غذایی کره ای می فروشند تهیه کنید. این نودل ها ضخیم هستند.
منبع: کتاب کاله