غذای تقویت کننده کودک

به گزارش وبلاگ سفر به کانادا، اضافه کردن بعضی از مواد غذایی فقط کمی انرژی غذای کودک را بیشتر می نماید ولی باعث می گردد که غذا از نظر ویتامین و املاح غنی گردد

غذای تقویت کننده کودک منظور از مقوی و مغذی کردن غذای کودک افزودن بعضی از مواد غذایی به غذای کودک است که بتوان بویژه در مواقعی که کودک دچار تاخیر رشد شده است. انرژی و مواد مغذی بیشتری مانند پروتئین انواع ویتامین (مانند ویتامین آ و سی و..) و انواع املاح (مانند کلسیم آهن روی و...) را به کودک برساند.

افزودن موادی که فقط انرژی غذای کودک را بیشتر می نماید (مقوی کردن) افزودن موادی مانند شکر و روغن فقط انرژی دریافتی کودک را افزایش می دهد و در واقع به جز انرژی مواد مغذی دیگری در چربی ها و شکر وجود ندارد. افزودن شکر به غذای کودک باعث می گردد ذائقه کودک به طعم شیرین عادت کند و در نتیجه کودک تا سنین بزرگسالی به غذاهای شیرین علاقه پیدا کند به همین علت افزودن شکر به غذای کودک در سال اول زندگی توصیه نمی گردد البته باید توجه کرد در صورتی که در دستور تهیه غذا شکر وجود دارد مصرف آن اشکالی ندارد مثل فرنی که در دستور تهیه آن اندازهی شکر وجود دارد ولی افزودن شکر به غذاهای دیگر مثل پوره و یا سوپ کودک برای افزودن انرژی غذای کودک توصیه نمی گردد در این موارد افزودن اندازه کمی روغن توصیه می گردد.

افزودن روغن به غذای کودک به دلایل زیر توصیه می گردد:

الف - اندازه انرژی موجود در روغن در مقایسه با مواد غذایی دیگر بیشتر است.(هر 1 گرم روغن حدود 9 کالری انرژی دارد)

ب - افزودن کره یا روغن حجم غذای کودک را افزایش نمی دهد و بدون اضافه شدن حجم غذای کودک انرژی غذای او بیشتر می گردد.

ج - افزودن کره یا روغن به غذا باعث نرمی غذا شده و بلع آن را برای کودک آسانتر می نماید.

افزودن موادی که علاوه بر انرژی پروتئین غذای کودک را بیشتر می نماید مغذی کردن پروتئین برای رشد کودک لازم است و مصرف مواد غذایی غنی از پروتئین در تغذیه کودک توصیه می گردد حتی الامکان اندازهی گوشت مانند گوشت مرغ مایخی گوسفند و... باید به غذای کودک اضافه گردد افزودن نخود لوبیا و عدس که کاملا پخته و له شده باشند بعد از سن 9 ماهگی برای تامین پروتئین مورد احتیاج کودک توصیه می گردد افزودن تخم مرغ به غذای کودک نیز پروتئین غذای کودک را بیشتر می نماید مثلا برای بچه ها بالای یکسال می توان تخم مرغ آبپز را داخل پوره سیب زمینی و یا سوپ کودک بعد از طبخ رنده گردد افزودن مواد غذایی که ویتامین و املاح غذای کودک را بیشتر می نماید. (مغذی کردن)

افزودن بعضی از مواد غذایی فقط کمی انرژی غذای کودک را بیشتر می نماید ولی باعث می گردد که غذا از نظر ویتامین و املاح غنی گردد ویتامین ها و املاح هم برای رشد و سلامتی کودک ضروری هستند بدین منظور به مادر توصیه کنید: از سبزیجات برگ سبز برای تهیه غذای کودک استفاده کند مثل جعفری شبت و گشنیز اسفناج (در بچه ها زیر 1 سال اسفناج توصیه نمی گردد) و یا هر نوع سبزی موجود در منطقه که می توان این مواد را به سوپ و یا پلوی کودک افزود.

از سبزیجات نارنجی رنگ برای تهیه غذای کودک استفاده کند این مواد دارای ویتامین آ هستند مثل کدو حلوایی و هویج روش تهیه پودر جوانه غلات و حبوبات غلات (مانند گندم) و حبوبات (مانند عدس پاماش) را بعد از پاک کردن و شستن به مدت 24 ساعت در آب خیس نموده و سپس آب آن را خالی نموده و به صورت غیر فشرده در یک ظرف ریخته و روی ظرف را با پارچه بپوشانید هر 7-8 ساعت یکبار محتویات ظرف را خیس نموده تا جوانه زدن آغاز گردد و بعد از گذشت حدود 2 روز می توان از جوانه ها برای تهیه سوپ استفاده کرد.

جوانه ها را می توان حدود یک هفته در یخچال نگهداری کرد روش تهیه آرد و مخلوط غلات و حبوبات تفت داده نسبت این مخلوط 2 به 1 است یعنی 4 قسم غلات (برنج یا گندم) همچنین 2 قسم حبوبات (لوبیا سویا یا نخود) است.

غلات و حبوبات را تمیز نموده و بشویید حبوبات را در داخل ماهی تابه و روی شعله ملایم به مدت 30-15 دقیقه تفت دهید. غلات را نیز به همین منوال بطور جداگانه و به مدت کمتر 5-10 دقیقه تفت دهید. سپس حبوبات و غلات را بخوبی آسیاب کنید و سپس آنها را از الک بسیار ریز رد کنید.

آرد حاصل را می توان در ظرف در بسته و در محل خشک به مدت 4 ماه نگهداری کنید این آرد منبع بسیار خوبی از پروتئین و انرژی است و می توان در تهیه انواع سوپ ها و یا بصورت فرنی با استفاده از شیر یا آب به کار برد روش تهیه عصاره استخوان افزودن عصاره استخوان قلم گوسفند یا گاو به غذای کودک باعث افزایش املاح و مقوی کردن غذا می گردد.

می توان مستقیما قلم استخوان را در سوپ یا آش یا کته کودک انداخت و یا عصاره آن را تهیه و بتدریج مورد استفاده قرار داد برای تهیه عصاره قلم گوساله را به مدت 2 ساعت در آب جوشانده و عصاره بدست آمده را می توان برای 2 ماه در فریز و یا برای 4 روز در یخچال نگهداری کرد. اندازه کلسیم مورد احتیاج بچه ها بستگی به سن آنها دارد و بین سنین 9 تا 18 سالگی بچه ها به بیشترین اندازه کلسیم احتیاجمند می باشند.

منبع: آشپزی و تغذیه بچه ها، فاطمه تقدسی نیا، صص179-175، نوید حکمت، چاپ دوم، قم، 1396

منبع: راسخون

به "غذای تقویت کننده کودک" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "غذای تقویت کننده کودک"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید